Fiskeplatsen.se

 

Hem |Blogg |  Forum  | Filmer | Bilder | Länkar | Tips o Tricks | Fiskeplatser | Båt  

Dagsländor
Text: Hasse Andersson


En par gånger under året finns det lite större möjligheter att fånga ganska stora öringar på torrflugor i rinnande vatten. Det är när stor åslända och stor strömslända kläcker. Dessa dagsländor uppträder i stort antal och håller dessutom en storlek som frestar även stor öring.

 
Baetis Rohdani
 

Den som dyker upp först i rinnande vatten är den stora åsländan (Baetis Rohdani). Denna slända är störst i Rohdanifamiljen och dessutom den vanligaste dagsländan. Den finns i de flesta rinnande vatten i hela Sverige, åtminstone de som håller rätt vattenkvalitet (är lite känslig för låga ph värden).


Kläckningsperioden på året varierar beroende på var i landet man befinner sig. I södra Sverige börjar kläckningarna redan i slutet av april, medan den i norr kan kläcka ända in mot juli. I Skellefteå skulle jag tro att den kläcker från början av juni, och i Gargån t ex får man nog vänta till 15-25 juni. Detta lite beroende på hur varm våren är och hur fort vårfloden lägger sig. Så fort det iskalla smältvattnet har börjat sjunka och vattentempen stiger börjar den att kläcka. På grund av det stora antalet och storleken på sländorna så frestar dom även stor öring att äta vid ytan. Strömsländan tenderar även att sitta länge på ytan innan den klarar att lyfta, detta gör den lämplig för flugfiskare att imitera. Det är inte bara tiden på året som är viktig när det gäller att träffa på åsländan, även tidpunkten på dygnet är viktig. Den börjar ofta kläcka kring 14-15 tiden på dagen, sedan fortsätter den till fram mot 18.00. En regnskur är inte helt fel heller, en sådan kan sätta igång en otrolig aktivitet bland nymferna.

Flugor man använder för att imitera en kläckande åslända är t.ex. blueving olive men det vanligaste nuförtiden är nog en fallskärmsfluga med olivgrön kropp och en ljusgrå vinge.
Storleken på åsländan motsvarar oftast en krok storlek 16. En annan variant är en nohackel fluga. Dessa kan också fungera bra. Nymferna imiteras av harörenymf eller phesant tail.
Men naturligtvis kan man även använda ROYAL WULF, om man inte är så noga med detaljerna.

Dagsländor

fiskeplatsen.se © 2006